Το 1821 στην ελληνική ποίηση” – Μουσική εκδήλωση στην Καλαμαριά Μαγεία



Αυτή είναι η λέξη που ταιριάζει για να αποδώσει την ουσία του γεγονότος, της προχθεσινής εκδήλωσης – αφιέρωμα στο μεγαλειώδη απελευθερωτικό αγώνα του 1821.
Όταν μια φούχτα ‘Έλληνες ξεσηκώθηκαν και αγωνίστηκαν εναντίον μιας ολόκληρης αυτοκρατορίας χωρίς να λογαριάσουν την τεράστια δύναμη του Οθωμανικού κράτους σε υλικές δυνάμεις, σε ανθρώπινο δυναμικό, σε στρατιωτική ισχύ.
Εκείνος ο αγώνας πέρασε από πολλές διακυμάνσεις, έζησε το μεγαλείο και την τραγωδία, μέχρι να φτάσει στο αίσιο τέλος.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Η εκδήλωση είχε τον τίτλο : «Το 1821 στην ελληνική ποίηση” – Μουσική παράσταση» ως ένα αφιέρωμα σ’ εκείνο το έπος, ύμνος στη δύναμη της ψυχής τους, στην απόφασή τους να θυσιάσουν τα πάντα, ακόμη και τη ζωή τους, ως ύστατη προσφορά στο βωμό της ελευθερίας.
Ο συνθέτης και διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμαριάς Χρήστος Βερνάρδος για να τιμήσει το έπος του 1821 μελοποίησε ποιήματα των : Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, Κώστα Βάρναλη, Γιάννη Δάλλα, Λιλής Ιακωβίδη, Κωστή Παλαμά, Θανάση Παπαθανασόπουλου, Άγγελου Σικελιανού, Γιώργου Σουρή, Στέλιου Σπεράντσα.
Τα τραγούδια που παρουσίασε ο συνθέτης ήταν εξαιρετικά και πανέμορφα, σε ποικίλους ρυθμούς και τόνουςΧώρος διεξαγωγής το κυβερνείο στην Καλαμαριά, ο τόπος όμορφος, το περιβάλλον εξαιρετικό. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμαριάς.
Παρουσίασε η διδάκτωρ μουσικολόγος κ. Μαριάνα Μποζαπαλίδου.
Είχα την τιμή να προλογίσω την όλη παρουσίαση αναφερόμενος στο θέμα της, ιστορία και ποίηση

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ο Χρήστος Βερνάρδος μελοποίησε έξι ποιήματα από την τελευταία ποιητική μου συλλογή «Του Μαρτίου η μέρα» :
Αθανάσιος Διάκος
Γυναίκες απ’ τη Νάουσα
Κατσαντώνης
Μπουμπουλίνα
Νικηταράς ο Τουρκοφάγος
Αλέξανδρος Υψηλάντης
τα οποία τραγούδησαν πολύ όμορφα και αισθαντικά η Δήμητρα Αντωνακούδη και ο Σίμος Μαρίνος.
Ήταν μεγάλη έκπληξη για μένα η ακρόαση αυτών των τραγουδιών, καθώς δεν είχα ακούσει το παραμικρό πιο πριν, τα άκουγα πρώτη φορά και αυτό ήταν το πιο συγκλονιστικό, ήχοι γρήγοροι, αργοί, δυνατοί, απαλοί, ανάλογα με το νόημα και τις ιδέες που εξέφραζε το ποίημα, αυτόν το ρυθμό ακολουθούσε η μουσική
Ήταν μεγάλη έκπληξη για μένα η ακρόαση αυτών των τραγουδιών, καθώς δεν είχα ακούσει το παραμικρό πιο πριν, τα άκουγα πρώτη φορά και αυτό ήταν το πιο συγκλονιστικό, ήχοι γρήγοροι, αργοί, δυνατοί, απαλοί, ανάλογα με το νόημα και τις ιδέες που εξέφραζε το ποίημα, αυτόν το ρυθμό ακολουθούσε η μουσική
Την Κυριακή αναβλήθηκε λόγω βροχόπτωσης, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.
Συμμετείχαν η ορχήστρα και η χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Καλαμαριάς, τις οποίες απαρτίζουν μαθητές και καθηγητές του ωδείου.

ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΑΝ ΜΕ ΑΨΟΓΟ ΤΡΟΠΟ

Μαρίνος Σίμος, Αντωνακούδη Δήμητρα, Αρβανιτίδου Δέσποινα, Μεγακλής Λέανδρος, Μανδρίνος Δημήτρης, Κασσάρας Μιλτιάδης, Βράνη Αγγελική, Πιπέρκος Μιχάλης, Ρέντης Σταύρος, Χουζούρη Βίκυ, Μπαχαρίδης Νικόλαος, Μίγγας Φώτης, Τζίμκας Λάκης, Σινιάρη Ελιόνα, Κράιτσικ Ιρένα, Κόδος Δημήτρης, Τσακαλίδης Νικόλαος, Ξηροχειμώνας Μάριος, Άντρα Μαρίνα, Άντρας Κωνσταντίνος, Ανδρόνικος Ορέστης, Αυλιώτου Αργυρή, Γρηγοριάδου Μαρία, Ζάχου Ειρήνη, Κρομμύδα Δανάη, Μπουραζάνη Φωτεινή, Τσακαλίδου Κατερίνα, Τσαλουκίδου Αθηνά, Χαραλαμπίδου Αρίστη, Αγγελή Θεοδώρα, Δάδη Μαρία, Ιωσηφίδου Κλειώ, Καζάκου Ειρήνη, Πορλιδά Ελισώ, Χατζή Μαρία, Χατζηιωάνου Λίνα, Ντιβάνης Νίκος, Ντιβάνης Νότης, Ξανθόπουλος Χαράλαμπος, Ξενιτίδης Φώτης, Θεοδοσιάδης Περικλής, Σαμαράς Δημήτρης, Σαχινίδης Ξενοφών.

0 Σχόλια